De Wonderbaarlijke Reis van Fi

Op dinsdag 23 april om 14:30 uur kunnen alle bezoekers van het Odensehuis Zuid en hun buurtgenoten in de Willem de Zwijgerkerk genieten van de muzikale raamvertelling door het Michael Chekhov collectief: De Wonderbaarlijke Reis van Fi.

De Wonderbaarlijke Reis van Fi is een komisch en indringend onderzoek naar vastzitten, overgave en de zoektocht naar jezelf opnieuw uitvinden. De voorstelling wil een hart onder de riem steken van iedereen die de drempel naar iets nieuws en onbekends over wil, maar wie dat nog niet lukt.

Fi zit thuis. Ze probeert heldhaftig alle ballen in de lucht te houden: de zorg voor Jan, fit en gezond blijven, de wachtrij aan de telefoon, de boodschappen. Ze moppert intussen op alles en iedereen. Wanneer plotseling het raam openwaait begint voor haar een wonderbaarlijke reis.
Een wonderlijk muzikaal wezen leidt haar van de ene naar de andere onverwachte situatie. Als ze tot overmaat van ramp haar tas kwijtraakt begint de ellende pas goed. Fi moet al haar routine loslaten en tot op het bot eerlijk zijn. De keus is aan haar: luistert ze? Het is nu, of nooit.

Marjolein Baars en Doris Hochscheid in de theatervoorstelling Doris Hochscheid en Marjolein Baars in de theatervoorstelling

Marjolein Baars: “Het is eigenlijk een combi van een serie workshops en een theatervoorstelling. Het is zowel voor mensen met dementie bedoeld als hun mantelzorgers. We onderzoeken samen welke reis iemand nog zou willen maken en wat het reisdoel is. Er is een echte reis en een symbolische reis. Toen we de voorstelling aan het maken waren hebben we materiaal opgehaald in de gesprekken met de allereerste groep deelnemers. We merkten dat mantelzorgers het gevaar lopen in een isolement terecht te komen, net als de persoon die een ziekte zoals dementie heeft. Hoe kan je in beweging blijven, hoe kan je zorgen dat je verbonden blijft met het moment zelf, hoe blijf je geïnspireerd. De stap maken naar de verbeelding is soms heel moeilijk geworden. Zelf halen we alles uit de kast om de reisplannen te ondersteunen: live muziek op de cello, tekenen, schrijven, zingen. Iedereen krijgt een logboek, en pas tegen de afronding bepalen we samen hoe de presentatie eruit komt te zien.

concept en spel · Marjolein Baars en Doris Hochscheid
cello · Doris Hochscheid
regie · Cézanne Tegelberg
muziek en tekeningen · Oene van Geel
animatie en vormgeving · Udo Prinsen
licht · Esther Love
techniek · Andreas Wiersum

De volledige speellijst vindt u op https://michaelchekhov.nl/voorstellingen/

Bekijk de trailer op Youtube