Print Friendly, PDF & Email

Inloop en activiteiten

Inloop

Het Odensehuis is op werkdagen alle dagen open en 1 keer per maand in het weekend. U kunt altijd binnenlopen voor informatie, een praatje, een kop koffie of thee of om deel te nemen aan een activiteit. Mensen met geheugenklachten of (beginnende) dementie, mantelzorgers, familie en vrienden, iedereen is welkom.
Het Odensehuis is van en voor de mensen die er komen. Vanaf het ontstaan van het Odensehuis in 2009 noemen we daarom iedereen die mee doet met of zonder dementie, mantelzorger, vrijwilliger of buurtgenoot, participant. Gezamenlijk dragen de participanten zorg voor de dagelijkse organisatie en de inhoud van de activiteiten. Hierbij wordt gestimuleerd dat de talenten die u heeft, worden benut. Dagelijks is er één coördinator aanwezig. Verder draait het Odensehuis volledig op de inzet van mantelzorgers, vrijwilligers en mensen met dementie zelf. Voor specifieke activiteiten of workshops werken we met kunstenaars of andere zelfstandigen.
Het Odensehuis biedt een gevarieerd en wisselend programma. Maandelijks wordt in overleg met participanten het programma bepaald.

Eigen regie

In het Odensehuis bepaalt u zelf wat u er doet en wanneer u komt. U kunt lotgenoten ontmoeten en ervaringen uitwisselen, muziek maken of in het Odensekoor zingen, een geschiedenisles bijwonen, samen wandelen, een lunchconcert of expositie bezoeken, schilderen en tekenen, koken, de lunch verzorgen of in de tuin werken. U kunt zich ook inzetten voor andere mensen met geheugenklachten en dementie door hen op weg te helpen met uw kennis en ervaring. Er is een kleine bibliotheek waar u rustig een boek kan lezen of informatie opzoeken. Hoewel er dagelijks iets te doen is, kunt u gewoon komen en bijvoorbeeld even meelunchen. Het Odensehuis heeft ruime openingstijden en u komt en gaat wanneer dat het voor u het beste uit komt. Dat kan per dag of week wisselen. Er zijn mensen die dagelijks langs komen, maar anderen komen gericht op een bepaalde dag of komen af en toe naar het Odensehuis. U mag aan iedere activiteit deelnemen, maar het hoeft niet.

Specifieke activiteiten:

De Gedachtenkamer

De Gedachtenkamer is de lotgenotengroep voor mensen met geheugenklachten en beginnende dementie. Naast het uitwisselen van ervaringen, wordt er gesproken over allerlei (filosofische) onderwerpen, poëzie, kunst en onderwerpen rond dementie en een dementievriendelijke samenleving. Iedere maandagmiddag komt de groep bijeen. De Gedachtenkamer gaat ook regelmatig naar het Stedelijk Museum voor het programma Onvergetelijk Stedelijk of volgt een collegeserie verzorgd door studenten van de universiteit over onderwerpen als kunstgeschiedenis, filosofie of de republiek der Nederlanden

Odensekoor

Als u van zingen houdt, kunt u donderdagmiddag meezingen in het Odensekoor. Onder leiding van dirigente Veronique en met begeleiding van Erik op de piano. worden er (meestal) Nederlandstalig gezongen. Het Odensekoor treedt een paar keer per jaar elders op.

Odenseband

Wie een instrument bespeelt of houdt van zelf muziek maken kan meedoen met de muziekgroep op woensdagochtend. Onder leiding van Simone wordt er woensdagochtend samengespeeld en geïmproviseerd. Er is een piano aanwezig en er zijn ook Djembé’s en andere instrumenten. Hierdoor kan iedereen die dat wil mee doen.

Beweegactiviteiten

Bijna iedere dag is er een beweegactiviteit waar u aan mee kan doen. Variërend van Meer Bewegen voor Ouderen, bewegen met plezier, Tai chi of wandelen. Iedere maandagochtend vertrekt er samen met buurtbewoners een groep voor een gezonde natuurwandeling. Op vrijdagmiddag gaat er een groepje naar een sportschool in de buurt.

Natuuractiviteiten

Als u natuurliefhebber bent, kunt u iedere maand meewandelen met een natuurgids of deelnemen aan de natuurclub. Maandelijks bespreekt Karine een nieuw onderwerp. U kunt ook meehelpen in de (kleine) moestuin die we in de buurt hebben of bij het onderhoud van de verticale tuin met planten en kruiden die in de steeg hangt. Sinds kort composteren we ook ons eigen groenafval in een ‘‚wormenhotel’. Henk kan u daar alles over vertellen.

Creatieve activiteiten

Op dinsdag en donderdagochtend zijn er creatieve activiteiten. Vaak wordt er geschilderd en getekend met Marleen. In de afgelopen jaren onder andere een project rond ‘Aboriginal Art’ Af en een ‘Alechinsky’ project onder leiding van kunstenares Willemien Bellaart.

Het Geheugen van Amsterdam

Iedere vrijdagochtend staat de geschiedenis van Amsterdam centraal bij de presentaties van Lisa. Het gaat bijvoorbeeld over een bijzonder huis aan de gracht, de architect Berlage of over de bruggen van Amsterdam. Als u interesse heeft in Amsterdam of in geschiedenis en mee wilt praten over deze onderwerpen, bent u van harte welkom.

Brainstormgroep

Als u of uw familielid last heeft van geheugenklachten of net een diagnose hebt gehad zijn er vaak een hoop vragen. Een keer in de maand komt een groep mensen bij elkaar die net kennis hebben gemaakt met het Odensehuis. Ze praten over hun ervaringen (met dementie) of ondernemen samen een activiteit.

Muzieksalon met Peter

Op de woensdagmiddag laat Peter allerlei (oude) muziekfragmenten zien. Ook verzoeknummers.