Ontmoet ELKander fanfare

Voorstelling Ontmoet ELKander 4e blog

Voorstelling Ontmoet ELKander

Zaterdag 16 december was het dan zo ver … Al vroeg waren mensen rond het podium druk in de weer met licht, geluid, fotoprojectie en changementen van het decor. Muzikanten en koor verzamelden zich voor een laatste exercitie terwijl de spelers zich achter de schermen omkleedden en schmink werd aangebracht. Wat bezige bijen betreft was een bijenkorf er niks bij! Clown Gré spande de kroon. Zij stal ieders hart en vormde ook nog eens een geweldig team met de kinderen van het Olympisch Kwartier.

Kees Gré_web foto Kees van der Meulen

Voor zover wij weten, schrijven wij geschiedenis met het op de planken brengen van mensen met beginnende dementie. Bestuursvoorzitter Felix Rottenberg kondigde dan ook trots ‘Ontmoet ELKander’ aan en toen kon de show beginnen. In de tuin met vogelgeluiden en kopjes gevende poezen bleek het Rosalyns liefste wens te zijn om uit die beschermde omgeving te mogen breken en de wereld in te trekken. Haar reis bracht haar naar het dorpsplein, waar zij verrast werd door haar eerste ontmoeting met een vrolijke dorpsfanfare en een stoet kleine en grote feestgangers. Topdirigent Agnes bracht de zaal moeiteloos in haar ban en Irene ontpopte zich in allerlei rollen.

Kees fanfare_web foto Kees van der Meulen

Het voert te ver om hier alle ontmoetingen uit de scenes de revue te laten passeren. Omdat het zo’n unieke gebeurtenis was, is de hele voorstelling op film geregistreerd en zijn door Kees van der Meulen talloze foto’s als impressie gemaakt. Huisfotograaf Josien en ook Mart legden ontelbare voorbereidende activiteiten op foto’s en via korte filmpjes vast. Met al dat prachtige materiaal kunnen de mensen zelf het later terugzien en kunnen we in ruimere kring onze talenten tonen en anderen wijzer maken over het proces van theater maken.   ‘The Making of…’ was een grootscheepse en spannende ontdekkingsreis, waarvan we hier kort nog wat hoogtepunten aanstippen.

Bij de eerste passen van ons tangopaar op de weemoedige klanken van de strijkers kon je een speld horen vallen. Bij de bijna betoverende tango trok een golf van ontroering door de zaal. Ook de opzwepende muziek liet niemand onberoerd.

Kees muzikanten_web foto Kees van der Meulen

De bandleden spreidden hun muzikale kunsten en prestaties als altijd met veel plezier ten toon. Met haar unieke muzikale benadering weet Simone bij ieder van hen de juiste snaar in werking te stellen.

Onder de bezielende leiding van dirigent Veronique en pianist Erik bracht het koor de liederen zo aanstekelijk ten gehore dat het publiek uitbundig meezong.

Kees koor_web foto Kees van der Meulen

Bij elkaar waren maar liefst 80 (!) mensen actief om dit spetterende spektakel mogelijk te maken, want ook zo’n 25 vrijwilligers trakteerden ons op hun beste, soms onverwachte kant. Bep bedankte een ieder met een dankwoord en een roos. Als laatste maar zeker niet minste: een diepe buiging voor onze regisseur Channah! Eén blog is veel te kort om alles recht te kunnen doen, dus op naar een creatief nieuw jaar waarin jullie hier zeker meer over horen. ‘Our house (het Odensehuis) is a very, very, very fine house!

 

Met hartelijke dank aan:

Bloemenzaak Anggrek voor het mede mogelijk maken van de 80 rozen. (https://anggrekamsterdam.nl)

Kledingzaak Wosjh (Italiaanse herenmode) voor het uitlenen van een berg kledinghangers. (http://www.wosjh.nl)

OBA Olympisch Kwartier voor het uitlenen van etalagemateriaal voor ons decor.

Meerdere anonieme schenkers speciaal voor de voorstelling. (Donaties blijven welkom op rekeningnummer NL27ABNA0511320442 t.n.v. Stichting Odensehuis.)

En ‘t Notenpaleis (elke zaterdag op de Stadionmarkt te vinden) voor de schenking van een vracht overheerlijke noten voor onze Kerstborrel.