odensethuis_logo_groot

OdenseThuis winnaar Human Included-prijs

OdenseThuis wint de Human Included-prijs

Het Humanistisch Verbond reikte op maandag 15 oktober in Rotterdam de Human Included-prijs uit aan OdenseThuis ‘die op bezielende en vernieuwende wijze inhoud geeft aan een inclusieve samenleving’. De jury onder leiding van Anne-Mei The koos dit jaar de beste kandidaat met een nieuw perspectief op omgaan met dementie.

Doel van de prijs is om medemenselijkheid te stimuleren en betrokkenen, politici en iedereen in de zorg- en welzijnssector via de gekozen best practiceste inspireren. Juryvoorzitter Anne-Mei The benadrukt de urgentie van de prijs en genomineerde initiatieven. “Iedereen heeft het over de mens centraal te stellen en niet de ziekte, maar in de praktijk lukt dat vaak niet,” stelt zij. “Goede initiatieven komen moeilijk van de grond, omdat ze niet in de huidige systeemwereld en financiële schotten passen. Daarbij blijven het perspectief en de behoeften en verlangens van mensen met dementie en hun naasten onderbelicht. Daar brengt deze prijs verandering in.”

Human Included

Volgens Christa Compas, directeur van het Humanistisch Verbond, staat de menselijke maat op veel plekken onder druk, zoals recent onderzoek bevestigt. “Tegelijk brengen mensen vernieuwing dankzij hun bezieling en visie. Met deze prijs willen we die vernieuwing stimuleren.” De omgang met dementie verdient volgens Compas extra aandacht. “Een op de vijf mensen in Nederland krijgt deze ziekte. Dementie roept veel onbegrip en ongemak op, waardoor mensen die aan dementie lijden snel buiten de boot vallen en mantelzorgers bovendien vaak alleen blijven met hun zorgen en moeilijke vragen.”

De genomineerden

  • Leny van Dalen (Huis van de Tijd): genomineerd voor de manier waarop zij gezinnen bij het gehele ziekteproces begeleidt
  • Juliette van Gelder (OdenseThuis) : genomineerd voor haar idee om met Odensethuis en met creatief gebruik van wlz- gelden een geleidelijke overgang te realiseren van thuis wonen naar begeleid wonen en intensievere zorg. Odensethuis website
  • Hans Houweling (†), René de Vries en Hugo van Waarde (WarmThuis) : genomineerd als initiatiefnemers van Warmthuis: een voorbeeldplek waar mensen kleinschalig wonen, eigen keuzes maken en zich kunnen verbinden met hun omgeving.
Ook andere kandidaten, zoals Zuster Norma en Jarcine Spaander (Ridderspoor), staan volgens de jury ‘symbool voor de medemenselijkheid die ongemerkt in veel hoeken van de samenleving wordt waargemaakt’.

Onafhankelijke Jury

De onafhankelijke jury van de Human Included-prijs bestond uit:
·        Anne-Mei The(voorzitter en hoogleraar dementie en langdurige zorg).
·        Marco Blom(directeur Stichting Alzheimer Nederland).
·        Marcelle Mulder(geestelijk verzorger, auteur van Op bezoek bij een dierbare met dementie).
·        Carin Gaemers(onderzoeker en met Hugo Borst auteur van Scherp op ouderenzorg).
·        Adelheid Roosen(theatermaker, initiatiefnemer Alzheimerfluisteren).
De jury baseert haar keuze op het onderzoek dat de Universiteit voor Humanistiek verricht naar de genomineerden. De prijs bestaat uit een beeld en samenwerking met Stichting Humanitas te Rotterdam om het initiatief duurzaam in de praktijk te realiseren.