De Gedachtenkamer

Sinds 2011 vindt in het Odensehuis De Gedachtenkamer plaats. Het is dè lotgenotengroep van de mensen met dementie van het Odensehuis. De naam is verzonnen door de deelnemers die indertijd onder leiding van kunstenaar Philomene Grégoire zijn gestart.

De eerste jaren bestond De Gedachtenkamer uit de instroomgroep van nieuwe deelnemers. Inmiddels sluiten ook mensen die al enige tijd in het Odensehuis komen bij de groep aan. Een vaste bezoeker: ‘In De Gedachtenkamer kan ik kwetsbaar zijn. Je kan er alles zeggen. Ik krijg hierdoor meer empathie met mensen met dementie en dus ook met mezelf.”

Arnold Klos foto Nico Brandjes

Pianist: Arnold Klos, fotografie; Nico Brandjes

De thema’s komen van binnenuit. In De Gedachtenkamer staat het heden centraal. Het gaat om het delen met elkaar. De bijeenkomsten worden licht gehouden maar grote thema’s worden niet vermeden. Deelnemers dragen zelf onderwerpen aan en wisselen praktische adviezen uit: ‘Ik was mijn sleutels kwijt, toen zat ik opgesloten in huis’. Bovendien brengen de deelnemers hun gedachtengoed naar buiten toe, bijvoorbeeld als de gemeente vraagt of we willen nadenken over de manier waarop je een dementievriendelijke buurt realiseert. Of om mee te helpen met een nieuwe campagne van Alzheimer Nederland.

Na de eerste fase door Philomene Grégoire hebben mimograaf Irene Schaltegger en tenslotte beeldend kunstenaar Ida van der Lee de bijeenkomsten van De Gedachtenkamer geleid.  Vanaf half oktober 2022 heeft Maartje den Breejen (coördinator/ filosoof) De Gedachtenkamer opnieuw opgestart.

De groep kiest dikwijls een creatieve benadering om onderwerpen bespreekbaar te maken. Kunst als ingang om je binnenwereld aan te raken. Kunst helpt als je minder grip hebt op je eigen communicatie. Kunst gaat ook over het hier en nu.

De Gedachtenkamer heeft mooie dingen opgeleverd: kleurrijke collages, intense gedachtenwolken en veel gedichten. Maar ook legde groep de basis voor de eerste muziektheatervoorstelling: “Ontmoet ELKander”. Daarnaast stond De Gedachtenkamer aan de wieg van de ontwikkeling van de speciale rondleidingen in het Stedelijk Museum, “Onvergetelijk Stedelijk”. Deelnemers noemen verder als hoogtepunten : het zomerse uitje naar Langevelderslag, en de verschillende museumbezoeken.

Tenslotte een ervaring van een deelnemer die zich kort geleden bij De Gedachtenkamer aansloot. Haar allereerste dag in het Odensehuis kwam zij moeilijk over de drempel maar de volgende keer genoot ze er al van. “Het lijkt soms een kippenhok maar dat is goed. Je kan hier alles vragen, je hoeft je niet te schamen. Er is een verrassende openhartigheid in deze groep.”

Meedoen met de Gedachtenkamer kan iedere woensdag van 11:00 tot 12.30 uur in het Odensehuis Zuid.