schrik laten zien

Dat had je gedroomd! 2e blog

De spanning stijgt nu de dag van de Generale Repetitie nadert. Er hangt een sfeer van verwachting in  de lucht en de een vraagt zich plotseling af of zij zich de afgesproken kleding nog op tijd zal herinneren terwijl de ander aarzelt of hij wel op tijd op de juiste plek zal zijn. Gelukkig zijn wij in het Odensehuis doorgewinterd in het omgaan met precies die dingen die het dagelijks leven zo lastig maken als je hersenen haperen. Dus ook met de hele logistiek rond Generale en uitvoering wordt met dit soort zaken zo passend mogelijk omgesprongen.

Op zondag 17 februari en zondag 17 maart beleefden we de zogeheten ‘doorloop’ van het stuk, om te zien waar het nog net anders kan en wat er bijgeschaafd moet worden. Omdat het een samenkomen van koorleden, muzikanten, spelers en een plukje publiek is, vult de ruimte zich dan helemaal. Muzikaal, creatief, gezellig, saamhorig, rumoerig, ongeduldig, wat onderonsjes en een knipoog hier en daar: het is er allemaal!

Hier een paar van de muzikanten, die op woensdag steeds stukjes scenes ondersteunden met hun vrolijke inbreng, maar dat nu bij alle scenes achter elkaar konden doen.

meerdere muzikanten

foto Nico

Daaruit bleek weer hoezeer muziek en spel elkaar kunnen versterken. Uiteenlopende instrumenten en klanken, ritmische inbreng, melodieën van verschillende herkomst en allerlei geluiden: een heel scala is er weer bedacht en in elkaar gesleuteld!

Koorleden hebben het lastiger, omdat zij geen wekelijks afstemmoment met de muzikanten en spelers hebben. Daarnaast spelen sommigen van hen ook nog een rol. Maar toen een van de liedjes zondag tweestemmig ten gehore werd gebracht, bleek meteen weer hoe enorm genieten dat is!

Het ene loopt gesmeerder dan het ander, maar daar leren we juist van voor de voorstelling. Dus daar doen we ons voordeel mee.  En verder gaat het ook vooral om het plezier dat eraan beleefd wordt.

Bij regie door Channah in nauwe samenwerking met Noeke rekenen zij ook dat zij invallen voor spelers die bij de repetities uitvallen.  Hier is het uitdrukken van schrik op hun gezichten goed te zien. (Als zij denken: Oh, wat erg. De kinderboekwinkel wordt met sluiting bedreigd!)

schrik laten zien

foto Josien Wallast

Dat is wat zij vaker duidelijk voordoen aan de spelers: vergroot de emoties in je gezicht en overdrijf de bewegingen van je lichaam. Daardoor zijn de wekelijkse repetities ook boeiend om mee te maken: je ziet veel spelers steeds meer groeien in hun rol: ze spelen dat ze geschrokken zijn, actiebereid, verschrikt, verliefd of heel boos. Daarbij zorgt Roland als verteller voor de juiste omlijsting.

Ook de meiden van The International Community School, die in de voorstelling cupidootjes spelen, leren hoe ze iets uit moeten drukken, van Balduino (Combiwel). Hier laten ze de kleding zien die de Modemeiden voor hen maakten met Sophie de Groen. Zij werkte ook twee ochtenden met mensen in het Odensehuis, aan een fladderige voddenrok voor Assepoester onder andere.

cupido's

foto Balduino

Met haar maakten de Modemeiden ook de kleding van de zeven dwergen van de theatergroep die zich bij onze Sneeuwwitje voegen. Zij oefenden met verschillende gezichtsuitdrukkingen en gebaren en gaan dansacts ten beste geven op flitsende muziek. Zo komen jong en oud weer samen.

rondom Henri

foto Angela

Als laatste tipje van de sluier een impressie van de nachtelijke scene in de huiskamer van B. van Oranje, die net in slaap is gedommeld. Terwijl de  sprookjesfiguren om hem heen sluipen, fluisteren zij hem allerlei naars in zodat hij zich door allemaal nachtmerries bestookt voelt.

Meer over de voorstelling is te zien tijdens de Generale Repetitie op zaterdag 23 maart a.s. Al zouden we veel dingen zo simpel mogelijk houden, toch was het weer een enorme tour de force! We mogen er trots op zijn dat we iets dergelijks neer kunnen zetten. Het wordt weer een wervelend geheel!