Inloop en activiteiten Odensehuis Zuid

Inloop

Het Odensehuis is op alle werkdagen open. U kunt altijd binnenlopen voor informatie, een praatje, een kop koffie of thee of om deel te nemen aan een activiteit. Mensen met geheugenklachten of (beginnende) dementie, mantelzorgers, familie en vrienden: iedereen is welkom.
Het Odensehuis is van en voor de mensen die er komen. Vanaf het ontstaan van het Odensehuis in 2009 noemen we daarom iedereen die mee doet een deelnemer: bezoekers met of zonder dementie, mantelzorgers, vrijwilligers of buurtgenoten. Samen dragen we zorg voor de dagelijkse organisatie en de inhoud van de activiteiten. Hierbij stimuleren we de talenten die u heeft. Dagelijks is er één coördinator aanwezig. Verder draait het Odensehuis op de inzet van mantelzorgers, vrijwilligers en mensen met dementie zelf. Voor specifieke activiteiten of workshops werken we met muzikanten, kunstenaars of andere zelfstandigen.
Het Odensehuis biedt een gevarieerd en wisselend programma. Regelmatig wordt in overleg met de deelnemers het programma bepaald.

Eigen regie

In het Odensehuis bepaalt u zelf wat u er doet en wanneer u komt. U kunt lotgenoten ontmoeten en ervaringen uitwisselen, muziek maken of in het Odensekoor zingen, een geschiedenisles bijwonen, samen wandelen, een lunchconcert of expositie bezoeken, schilderen en tekenen, koken, de lunch verzorgen of in de tuin werken. U kunt zich ook inzetten voor andere mensen met geheugenklachten en dementie door hen op weg te helpen met uw kennis en ervaring. Er is een kleine bibliotheek waar u rustig een boek kunt lezen of informatie opzoeken. Hoewel er dagelijks iets te doen is, kunt u ook gewoon langskomen en bijvoorbeeld mee lunchen. Het Odensehuis is open tussen 10.00 en 15.40 uur en u komt en gaat wanneer dat voor u het beste uit komt. Dat kan per dag of week wisselen. Er zijn mensen die dagelijks  komen, anderen komen gericht op een bepaalde dag of sommigen komen af en toe naar het Odensehuis. U mag aan iedere activiteit deelnemen, maar het hoeft niet.

Specifieke activiteiten:

Odensekoor

Als u van zingen houdt, kunt u donderdagmiddag meezingen in het Odensekoor. Onder leiding van dirigente Veronique en met begeleiding van Erik op de piano wordt er (meestal) Nederlandstalig gezongen. Het Odensekoor treedt een paar keer per jaar elders op.

Muzikale Odense improvisaties

Wie een instrument bespeelt of houdt van zelf muziek maken kan meedoen met de muziekgroep op maandagmiddag. Onder leiding van Simone of een andere ervaren muzikant wordt er samengespeeld en geïmproviseerd. Er zijn een drumstel, piano en contrabas, djembé’s, gitaren en andere instrumenten aanwezig. Hierdoor kan iedereen die dat wil meedoen.

Beweegactiviteiten

Bijna iedere dag is er een beweegactiviteit waar u aan mee kan doen. Variërend van bewegen met plezier en stoelyoga tot wandelen. Iedere maandagochtend vertrekt er samen met buurtbewoners een groep voor een gezonde natuurwandeling.

Natuuractiviteiten

Als u natuurliefhebber bent, kunt u iedere maandag meewandelen met de wandelclub.  U kunt ook meehelpen in de (kleine) moestuin die we in de buurt hebben.

Creatieve activiteiten

Op dinsdag en donderdagochtend zijn er creatieve activiteiten. Wekelijks wordt er geschilderd en getekend met beeldend kunstenaar Anna Brandsma.

De geschiedenis van Amsterdam

Iedere vrijdagochtend staat de geschiedenis van Amsterdam centraal bij de presentaties van Lisa Lalieu. Het gaat bijvoorbeeld over een bijzonder huis aan de gracht, de architect Berlage of over de bruggen van Amsterdam. Als u interesse heeft in Amsterdam of in geschiedenis en mee wilt praten over deze onderwerpen, bent u van harte welkom.

Lotgenotengroep

Als u of uw familielid last heeft van geheugenklachten of net een diagnose hebt gehad zijn er vaak een hoop vragen. Twee keer in de maand komt er op donderdag een groep mensen bij elkaar die praten over hun ervaringen met hun familielid of partner met dementie onder begeleiding van Iris.

Gedachtenkamer

De Gedachtenkamer is op de woensdagochtend de enige activiteit die exclusief bedoeld is voor mensen met geheugenklachten. Hier kunnen lotgenoten ervaringen uitwisselen, vaak naar aanleiding van een kunstwerk, een muziekstuk, een bepaald thema of vragen zoals ‘Wat betekent thuis voor jou?’ en ‘Welke rol heb jij in je gezin?’. Maar meestal ontstaan de gesprekken spontaan met de onderwerpen die deelnemers op dat moment bezighouden.