Nieuws


stip

08 maart 2013
Kerngroep Alzheimer Nederland te gast in het Odensehuis

De Gedachtenkamer, denktank van het Odensehuis, had de leden van de kerngroep en enkele medewerkers van Alzheimer Nederland op 8 maart uitgenodigd om te komen praten over beeldvorming en dementie. Deze kerngroep bestaat uit mensen met dementie en hun partners die een aantal keren per jaar bij elkaar komen om Alzheimer Nederland te adviseren. De groepen werden gesplitst zodat een ieder vanuit het eigen perspectief (mantelzorger en persoon met dementie)  vrij zou kunnen praten. Er ontstonden levendige, informatieve, ontroerende  en vooral ook inspirerende dialogen in beide groepen.  Persoonlijke verhalen en ervaringen, dilemma’s,  hartenkreten, en vragen.

bezoek kerngroep Alzheimer NL 

Er werden praktische tips gedeeld om met de ziekte om te kunnen gaan en begrip te krijgen voor de thuissituatie. Slimme technologie om de datum te weten en de weg terug te vinden is nu op brede schaal beschikbaar.  “Dankzij trucjes en handigheidjes is het leven aangenamer en kan je blijven meedoen”, was de conclusie. Men herkende zich niet in het ongenuanceerde en negatieve beeld dat in onze samenleving helaas de overhand heeft. De recente tv-spotjes en affiches van Alzheimer Nederland bevestigen dit beeld, aldus de leden. De afdeling Communicatie van  Alzheimer Nederland gaat er nu opnieuw mee aan de slag. Blogs, nieuwsbrieven en sociale media zullen worden ingezet om dit beeld bij te stellen. Met verhalen van mensen waar iedereen zich gemakkelijk in kan herkennen.  Niet alleen ouderen, maar ook jongeren kunnen de ziekte krijgen. Je bent in de eerste plaats een individu en je kunt vaak nog van alles en daarmee veel betekenen voor anderen. De PR-campagne die in België in meerdere gemeenten gevoerd werd onder de titel “Onthou mens” om ‘dementie-vriendelijke’ steden en wijken op te zetten,  behoeft volgens de groep navolging.

Ook de mantelzorgersgroep benutte de bijeenkomst om  hun persoonlijke verhalen en strijd met de instanties met elkaar te delen. Voor een aantal bleek de kerngroep de enige ondersteuning. En ook deze groep ervaart bij hun eigen (familie)netwerk het isolement dat het taboe en het negatieve beeld rondom mensen met dementie oproept.

Na de uitgebreide gezellige lunch presenteerden de groepen hun belangrijkste conclusies en werden er plannen gesmeed voor de toekomst. De Gedachtenkamer werd uitgenodigd om afgevaardigden te sturen naar de kerngroep die wel wat versterking kan gebruiken. Ook was het idee om tenminste één keer per jaar bij elkaar te komen. In het magazine van Alzheimer Nederland wil men best een eigen pagina inrichten.

bezoek kerngroep Alzheimer NL 

Odensehuis verstuurt regelmatig nieuwsbrieven. U kunt zich hier aanmelden voor de nieuwsbrief.

Overzicht nieuwsbrieven


 

Sitemap van deze website: